De 14 eeuwse Lakenhal vormt samen met het 16de-eeuwse Stadhuis en een deel van het voormalig Schepenhuis een organisch gegroeid gebouwencomplex aan de markt van Oudenaarde.

 

Het rechthoekige gebouw met twee bouwlagen is opgetrokken uit baksteen met een parement van Doornikse steen. Het houten plafond werd in de 17de eeuw vervangen door een tongewelf en later door met bakstenen gedrukte koepelgewelven.

Destijds werd deze ruimte gebruikt voor wapen en munitieopslag, vandaag maakt het deel uit van het MOU, museum van Oudenaarde met een grote wandtapijten en zilvercollectie.

 

In 2023 werd het MOU erkend als bovenlokaal museum door de Vlaamse overheid. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor een vernieuwde museumwerking en -presentatie. Daartoe behoort ook de renovatie van de Benedenlakenhalle tot een kwalitatieve museumzaal die voldoet aan hoge bruikleeneisen qua klimatisatie, verlichting en ophangsystemen.

 

DAUW Collectief ontwierp een nieuwe lambrisering met een klassieke driedelige geleding van onderplint, middenstuk en kroonlijst in natuurlijke lichte materialen. Deze structuur wordt onderverdeeld door een ragfijn stalen kader. Invulpanelen geven reliëf en tektoniek aan de wand.

De ingreep respecteert de originele ritmische opdeling van de traveën en voorziet de ruimte van een flexibel ophangsysteem voor schilderijen, tekeningen, wandtapijten enz…

  • Team

    Architecten: An Vanderhoydonck, Leen De Brabandere & Ellen De Schrijver
    Locatie: Benedenlakenhalle Oudenaarde - MOU Museum van Oudenaarde
    Fase: aanbestedingsfase